Kontaktirajte nas


SZR "Blokar" nalazi se u Velikoj Plani na 90 km od Beograda ka Nišu i 2 km od autoputa ka Žabarima.10. oktobar 195
11320 Velika Plana

Adresa

+381 26 511866

Telefon

+381 26 511866

Fax

Najčešća pitanja

U želji da svojim klijentima izađemo u susret, odgovaramo brzo i adekvatno na vaša pitanja.

Ponekad se na površini vibropresovanih betonskih ploča nakupe bele mrlje – radi se o prirodnoj pojavi betona tzv.cvetanje. Bilo u obliku kiše ili kondenzacije, vlaga prodire u telo vibropresovanih betonskih ploča i delimično razgrađuje kalcijum karbonat. Tako se stvara rastvor kalcijum karbonata u vodi koji prodire na površinu dok voda isparava, kalcijum karbonat ostaje na površini i stvara bele tragove, koji su privremeno otporni na ispiranje. One se u tehničkom postukpku ne mogu izbeći, a njihov intenzitet zavisi od vremenskih uticaja (mraza, kiše, snega, vetra…). Kalcijum karbonat koji je „procvetao“ na površini lakše i brze ispiraju atmosferske prilike dok se vremenom potpuno ne izgubi. Isto tako, moguće je čišćenje tih mrlja sredstvima na bazi kiselina. Cvetanje kalcijum karbonata nije narušen kvalitet vibropresovanih betonskih proizvoda te stoga ne postoji ni osnova za podnošenje reklamacija. Prema važećim standardima i normama SRPS EN 1338 pojava belila – „šalitre“ na proizvodima ne spada u nedostatke proizvoda, te se zbog iste ne uvažavaju reklamacije. Beton je ekološki materijal, proizveden od prirodnih materija.
U pojedinim slučajevima zbog vremenskih uslova može doći do promene boje vibropresovanih betonskih ploča tj. površina može dobiti laganu žućkastu nijansu. Takve promene su jako retke i na njih ne možemo uticati i ne primamo reklamaciju zbog promene boje. Privremene promene u boji nastale prljanjem od npr. mokrog lišća, voća itd. nakon nekog vremena i delovanja normalnih vremenskih uslova se izgube. Za različite vrste mrlja postoje i specijalana sredstva za čišćenje koja se mogu pronaći u specijalizovanim prodavnicama.
Da, mogu ali se mora paziti da stari beton nije previše neravan jer u tom slučaju može doći do propadanja ploča i javljanja neravnina.
Naravno. Međutim, nije preporučljivo. Betonske ploče su tako napravljene da se kasnije u toku upotrebe mogu izvaditi i premestiti na drugu lokaciju. U slučaju kopanja kanala, prolaska cevi ispod ploča, one se lako mogu podići i obaviti zemljani radovi koji su potrebni. Nakon završetka zemljanih radova ploče se lako mogu vratiti na svoje pređašnje mesto.
Lomljeni blokovi se zidaju sa fugnom debljine od 8-12mm sa cementnim malterom. Pri zidanju, u fugnama se postavljaju letvice ili metalne cevi na kojima se postavljaju blokovi, kada se ozida red blokova letvice se vade iz fugni i prenose na naredni red. Kroz fugne se može propustiti armatura koja povezuje zid i stub kako ne bi doslo do odvajanja stuba od zida usled vibracija ili pomeranja tla. Okapnica i kapa se lepi za blok pomoću cementnog maltera.
BLOKAR lomljeni blokovi su potpuno šuplji tako da se mogu puniti betonom. Potrebno je u zavisnosti od visine zida, zid armirati.